
Dit hoofdstuk gaat over een belangrijke risicogroep voor financiële uitbuiting, namelijk sociaal kwetsbare ouderen. Dit zijn ouderen die een gebrekkig sociaal netwerk hebben, vereenzaamd of geïsoleerd zijn, en daardoor meer risico lopen op ouderenmishandeling en financieel misbruik dan mensen met een goed functionerend sociaal netwerk. Bovendien hebben deze ouderen in hun directe omgeving geen mensen die hen kunnen helpen om hun administratie of hun financiën bij te houden of mee kunnen denken over manieren om belangrijke zaken voor hun latere leven goed te regelen (zorg, reanimatie, euthanasie, nalatenschap).
het hoofdstuk biedt inzicht in de omstandigheden en behoeften van deze kwetsbare doelgroep. Daarbij wordt ingegaan op het belang van sociale relaties, de steun die daarvan uit gaat en de gevolgen en risico’s voor ouderen die het zonder een ondersteunend netwerk moeten doen. De tekst zal worden geïllustreerd met feitelijke casussen die de omstandigheden en behoeften van sociaal kwetsbare ouderen in beeld brengen. Door de casussen ontstaat ook een beeld van de variëteit in de problematiek van de doelgroep. Aan de hand van dit hoofdstuk worden conclusies getrokken over de betekenis die een levenstestament voor sociaal kwetsbare ouderen kan hebben.
In het Compendium Levenstestament worden de verschillende aspecten die aan het levenstestament verbonden zijn op een gestructureerde en begrijpelijke wijze behandeld. Zo worden de wettelijke beschermingsmaatregelen verkend en afgezet tegen het levenstestament, wordt het normaaltype van het levenstestament behandeld en wordt uitgebreid stilgestaan bij de rechtsverhouding tussen de levenstestateur en de levensexecuteur. Verder wordt in het Compendium Levenstestament de positie van de toezichthouder besproken alsmede de wijze waarop dat toezicht vorm gegeven kan worden. Uiteraard wordt het levenstestament ook benaderd vanuit het sociale en medisch-juridische perspectief en worden de internationaal privaatrechtelijke aspecten besproken. Voorts wordt aandacht geschonken aan het levenstestament en de acceptatie van banken. In het laatste hoofdstuk komen de fiscale kant en het CAK aan de orde. Dit alles maakt het Compendium Levenstestament uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden en als steun en toeverlaat voor de praktijk.
https://www.sdu.nl/shop/compendium-levenstestament-1.html