Dit onderzoek gaat over de effectiviteit van persoonlijke begeleidingstrajecten voor sociaal geïsoleerde ouderen met hardnekkige en complexe problematiek. Hoewel het opheffen van sociaal isolement bij deze ouderen zelden lukt, levert de begeleiding wel andere belangrijke resultaten op, zo laat het onderzoek zien.

De hulp in de trajecten is niet gericht op het opheffen van sociaal isolement, maar op problemen die daarmee samenhangen en de zelfstandigheid van de ouderen belemmeren. Het oplossen van praktische problemen en het bieden van emotionele steun staan centraal. Door deze aanpak blijven de schadelijke gevolgen van het isolement beperkt en wordt verslechtering van de situatie voorkomen. De belangrijkste baten voor de ouderen zijn de ervaren aandacht, steun en betrokkenheid. De professionals vormen voor hen een belangrijk aanspreekpunt en in veel gevallen ook een vangnet.

In het onderzoek is gebruik gemaakt van de ‘ervaren baat’ benadering,  waarin de baat die de ouderen van de hulp ervaren centraal staat. Belangrijkste vraag daarbij is of de geboden hulp aansluit bij hun wensen en behoeften. Om deze vraag te beantwoorden, combineert de studie verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden. Het onderzoek biedt inzicht in de omstandigheden van sterk geïsoleerde ouderen en de strategieën die zij hanteren om met hun situatie om te gaan. Het laat zien met welke dilemma’s professionals zich bij de hulpverlening geconfronteerd zien en welke doelen realistisch en haalbaar zijn. Ook wordt duidelijk hoe professionele hulp bij deze complexe doelgroep efficiënter kan worden ingezet .

Het onderzoek naar ‘ervaren baat’ is uitgevoerd in opdracht van Movisie in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Inzicht in sociale interventies’. Deze studie combineert verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden gericht op ‘ervaren baat’. Het onderzoeksprogramma is gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.