Werk speelt een centrale rol in onze samenleving. Het is niet alleen een middel om economische zelfstandigheid te bereiken, maar voorkomt ook de sociale uitsluiting van kwetsbare burgers. Werk lijkt de oplossing voor maatschappelijke problemen als armoede, marginalisering en sociaal isolement. Het is goed voor de sociale cohesie en draagt tegelijkertijd bij aan het welbevinden van individuele personen.
Het belang dat aan werk wordt gehecht, gaat gepaard met een bonte mengeling van projecten om deelname aan het arbeidsproces te bevorderen. Toch staan er nog steeds veel mensen aan de kant. De activeringstrajecten bieden voor hen blijkbaar geen uitkomst. Daarnaast hebben we te maken met een toenemend aantal arbeidsongeschikten. Ook negatieve bijverschijnselen als een hoge werkdruk, stress en burnout zijn aan de orde van de dag. Door de hoge arbeidsparticipatie (met name van vrouwen) is er bovendien minder tijd en ruimte om informele zorgtaken te verrichten.
‘De waarde van werk’ heeft betrekking op de dilemma’s en knelpunten die samenhangen met de maatschappelijke waardering van betaalde arbeid. De auteurs gaan in op de activeringsinspanningen en de methodieken van de overheid, de welzijnsinstellingen en de uitvoerende professionals, op de noodzaak van een breder arbeidsbegrip en de behoefte aan een samenleving met betere mogelijkheden om arbeid, zorg, vrijwilligerswerk en vrije tijd te combineren.
De waarde van werk is het vierde deel uit de publicatiereeks Het Sociaal Debat. In deze reeks verschijnen jaarlijks drie delen over onderwerpen die relevant zijn voor een verbetering van de sociale kwaliteit van de samenleving. Het Sociaal Debat is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met de Universiteit Utrecht.