Uit de bijdragen in Wie is mijn naaste? blijkt dat hulp aan anderen niet zo vanzelfsprekend is als we vaak denken. Wie erkennen we als onze naaste, in hoeverre voelen we ons verantwoordelijk voor het welzijn van deze medemens en in welke mate zijn we bereid om daadwerkelijk hulp of steun aan anderen te bieden? In onze moderne samenleving is een deel van de onderlinge solidariteit tussen burgers geformaliseerd in een stelsel van sociale zekerheid en andere collectieve voorzieningen, waarbij mensen via belastingen en premies meebetalen aan de ondersteuning van kwetsbare groepen. Toch blijft de ‘informele solidariteit’ tussen burgers onderling van cruciaal belang. Nog steeds komt de meeste hulp en ondersteuning uit het eigen gezin, de familie en de vriendenkring en ook burenhulp speelt een rol van betekenis.
Alle artikelen in Wie is mijn naaste? hebben betrekking op deze informele solidariteit. De auteurs laten op verschillende manieren het belang zien van een goede afstemming tussen de formeel georganiseerde solidariteit en de informele hulp die tussen mensen onderling tot stand komt.
Wie is mijn naaste? is het tweede deel uit de publicatiereeks Het Sociaal Debat. In deze reeks verschijnen jaarlijks drie delen over onderwerpen die relevant zijn voor een verbetering van de sociale kwaliteit van de samenleving. Het Sociaal Debat is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met de Universiteit Utrecht.